A/B Testen op website

Je hebt een nieuw idee, een kleine aanpassing om je conversie te verhogen, maar hoe weet je of dit ook het gewenst resultaat biedt? A/B testen op je website is het antwoord.

In de praktijk zet je twee pagina’s naast elkaar. De ene is de originele uitvoering, de andere is die met de kleine vernieuwing. Na verloop van tijd kun je bepalen of website A of website B het hoogst converteert.

Bij het uitvoeren van A/B testen op je website kun je allerlei zaken testen. Denk hierbij aan verschillende kleurenschema’s, de vorm van je buttons, lay-out, afbeeldingen, etc.

Waarom je A/B testen uit zou moeten voeren?

Ervaren marketeers weten wat werkt bij de doelgroep en hoe zij deze kunnen triggeren. De kans is groot dat je dit artikel leest omdat je dit niet bent en zoekt naar een manier om deze ervaring op te bouwen. A/B testen op website is hiervoor de oplossing. Er zijn drie voordelen die A/B testen jou gaan brengen:

  • Je krijgt gedetailleerd inzicht in wat jouw bezoekers triggert;
  • Met de resultaten kun je je website perfectioneren op ieder gebied;
  • Het zal je conversie verhogen.

Hoe kun je A/B testen op je website uitvoeren?

Als eerste bepaal je de onderwerpen die je wilt testen. Een productpagina? Kleur van je CTA button? Houdt hierbij wel rekening mee dat je pagina voldoende verkeer genereert, je ruimte hebt om verbeteringen door te voeren en dat je verschillende variaties kunt maken op het object. Omdat je aan de gang gaat met statistiek moet je qua bezoekersaantallen wel aan enkele honderden denken als het gaat om kleine verschillen die je met de A/B testen uitvoert.

De volgende stap is het bepalen van je doelen. Wil je het bounce percetage verlagen, meer clicks of hogere conversie? Dit heb je stiekem al in je hoofd.

Stel daarna een hypothese op. Bijvoorbeeld: ‘Het veranderen van mijn lay-out resulteert in een lager bounce percentage’.

Uiteindelijk voer je de A/B testen uit op je website en analyseer je de resultaten. Zoals we eerder aangegeven hebben is het aan te raden om enkele honderden, liever een paar duizend, bezoekers als populatie te nemen. Neem dus je tijd voor de testen.

Vergeet niet dat een uitstekende performance en solide hosting basis vereiste zijn om je A/B testen zonder problemen te laten verlopen.

WordPress plugins

De beste wordpress plugin voor A/B testen hebben we voor je geselecteerd. Nelio AB Testing