Een ontwikkel-, test- en productieomgeving?

Een ontwikkel-, test-, en productieomgeving? Voor lezers met een IT achtergrond behoeft dit geen uitleg. Voor en minder technische bezoekers leggen wij dit graag uit. Zegt de term ‘Sandbox’ je iets? Geen zorgen, we leggen het allemaal uit. WPengine beidt hostingpakketten aan waarbij je een ontwikkel-, test- en productieomgeving krijgt. Je productieomgeving is de website of webshop waar je bezoekers komen en klanten hun aankopen doen. Tot zo ver is het geen rocket science. Waarschijnlijk heb je inmiddels ook een beeld gevormd van wat die andere twee omgevingen inhouden. Precies.

Ontwikkelomgeving

In deze omgeving kun je helemaal los gaan met alle brainfarts die in je opkomen. Zelf code schrijven? Geen probleem, probeer het uit in je ontwikkelomgeving. Als je gebruik maakt van WordPress is dit de omgeving om alle plug-ins uit te proberen die waarde kunnen toevoegen aan je user experience op jouw site. Ben je klaar voor een testfase, promoveer je site naar je testomgeving.

Testomgeving

Al je probeersels kunnen hier getest worden. Denk hierbij aan de payment gateway die je opgezet hebt. Je wilt dit uiteraard uitvoerig getest hebben voordat je dit live zet. In deze omgeving kun je betalingen doen zonder dat er daadwerkelijk geld overgemaakt wordt. Kom je nog bugs tegen? Keer dan terug naar je ontwikkelomgeving. Werkt alles feilloos? Dan ben je een master en klaar om klanten te bedienen, gooi je site live!

Productieomgeving

Zoals eerder gezegd is dit de live versie van jouw site of shop. Door je vrienden van WPengine heb jij rustig kunnen ontwikkelen en testen zonder dat dit enige impact heeft gehad op je business. Je site is namelijk altijd toegankelijk geweest voor bezoekers.
Voordat je van test naar productie gaat is het sterk aan te raden om een back-up te maken van je productieomgeving. Denk ook aan het beste tijdstip om je nieuwe versie live te zetten. In de regel is de nacht van donderdag op vrijdag de beste tijd om te migreren. Mocht er namelijk wat mis gaan, heb je vrijdag de mogelijkheid om support in te schakelen van WPengine en eventueel zelf het hele weekend door te werken zodat je maandag fris en fruitig de wereld kunt bedienen.